Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tina-saken til påtalemyndigheten

Spørsmålet om tiltale mot de fire Lyngdal-mennene som er siktet i forbindelse med drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000 oversendes nå påtalemyndigheten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.02.2016 kl 12:11

Det er politiadvokat Herdis Traa som får etterforskningsmaterialet på sitt bord, melder NRK.

Hun skal vurdere om noen skal tiltales i saken, eller om siktelsene mot de fire mennene fra Lyngdal skal frafalles, og så sende sin innstilling videre til statsadvokaten.

Henlegges?

Dette skjer trolig i løpet av noen uker.

Mye tyder på at siktelsen mot de fire som ble pågrepet i september i fjor kan bli frafalt. Lenger ut på høsten ble alle fire løslatt fra varektekt. Psykiatere har vurdert den ene siktede, og konkludert med at han har falske minner.

Parallelt med at påtalespørsmålet for de fire lyngdølene vurderes, har politiet etterforsket andre tips i den snart 16 år gamle drapssaken.

Etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl ved politiet i Stavanger bekrefter at politiet sjekker andre konkrete tips i saken.

Han ønsker ikke å gå ut med mer informasjon om hva disse tipsene dreier seg om.

– Grunnen er at vi ønsker å jobbe i fred, og undersøke tipsene uten mye oppmerksomhet knytta til arbeidet, sier Dahl til NRK.

Granskes

Se bildet større

Politimester Hans Vika. FOTO: Politiet

Politimester Hans Vika i det som fra nyttår heter Sør-Vest politidistrikt, har gitt uttrykk for at politiets håndtering av saken skal gjennomgås.

Dahl ønsker ikke å uttale seg om det var feil å pågripe de fire lyngdølene.

Saken begynte å rulle i høst. Da fikk politiet i hende et lydopptak av en 36-åring fra Lyngdal. På opptaket sier han blant annet at han og kameratene var til stede da Tina døde, men at han ikke var sikker på hvem som drepte henne. Det er denne 36-åringen de sakkyndige nå mener har falske minner.

Nøkkelord

Fakta

Tina-saken

  • Oppsummert: Fire menn fra Lyngdal er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen. 20-åringen forsvant fra Stavanger sentrum natt til søndag 24. september i år 2000. Hun ble funnet død en måned senere. 9. oktober ble de løslatt, men er fortsatt siktet.
  • Ved en tilfeldighet ble liket funnet i en kum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren 6. oktober samme år. Obduksjon viser at hun er slått i hjel.
  • 31. oktober ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet. Han ble løslatt etter å ha sittet syv uker i varetektfengsel. Dette har han fått erstatning og oppreisning for. 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed fra politiet om at siktelsen mot ham var frafalt.
  • I desember 2002 avsluttet Riksadvokaten Tina Jørgensen-saken etter bevisets stilling.
  • Vinteren 2013 gjenopptok politiet saken uten noen pågripelser.
  • Onsdag 16. september 2015 pågrep politiet en 36 år gammel mann fra Lyngdal. Han er siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.
  • Dagen etterpå, torsdag 17. september 2015, ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken – alle fra Lyngdal.
  • Alle de fire siktede mennene nekter straffskyld.
  • De fire mennene ble løslatt 9. oktober 2015, men er fortsatt siktet i saken.

(Kilde: NTB, NRK og Stavanger Aftenblad)

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!