Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tina-saken mot kameratgjengen fra Lyngdal henlagt

Tina-saken mot kameratgjengen fra Lyngdal henlagt

DRAPET PÅ TINA JØRGENSEN: Tina Jørgensen (innfelt) ble funnet drept i Stavanger i år 2000. Fire menn fra Lyngdal ble i fjor pågrepet og siktet i saken. Nå har Riksadvokaten henlagt saken.

Politiet i Stavanger mistenker ikke lenger fire lyngdøler for å ha hatt noe med drapet på Tina Jørgensen å gjøre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.09.2016 kl 13:51

Riksadvokaten opplyser at de har valgt å grunngi henleggelsen med den forholdsvis uvanlige begrunnelsen «intet straffbart forhold» for å understreke at ingen av de fire mistenkes å ha noe med drapet å gjøre, skriver RA.

Det kom fram under en kort pressekonferanse som ble holdt på politihuset i Stavanger mandag formiddag.

Begrunnelsen

– Vi har ikke gitt opp å løse Tina-saken. Vi har håp om at vi i framtiden skal klare å løse denne saken. Men per nå har vi ikke en egen gruppe som jobber med saken, sier Bjørn Kåre Dahl, leder av personseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

Sammen med politiadvokat Herdis Traa holdt han en kort orientering etter at Riksadvokaten besluttet å henlegge saken mot de fire mennene i 30-årene som siden i fjor høst har vært siktet for drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen i 2000.

Politiet foreslo opprinnelig at saken burde henlegges på bevisets stilling.

– Selv om dette er en noe annen henleggelseskode enn det politiet og statsadvokaten innstilte på, er vi enige i realitetene om at det ikke lenger hefter noen mistanke mot de tidligere siktede i saken, sier Herdis Traa.

Rett drapsmann

– Jeg er fortvilt og lei meg. Det er mange tanker som skal fordøyes. Det er så mye jeg ikke forstår. Jeg skjønner egentlig ikke at noen tilstår og ikke har gjort det. Nei, dette ble ikke som jeg hadde tenkt for ett år siden. Men det viktigste må være at rett drapsmann blir taatt, seier Torunn Austdal Rasmussen, mor til Tina Jørgensen og kjent Klepp-politiker til Jærbladet.

Det er på det rene at det vil komme erstatningskrav fra en eller flere av lyngdølene som var siktet i saken.

– Det vil bli krevd erstatning for uberettiget straffeforfølgelse. Arbeidet med et slikt krav starter nå, opplyser en av forsvarerne, advokat Olav Sylte, til Lyngdals Avis i en SMS.

Fire lyngdøler

Til Fædrerlandsvennen tar han til orde for at politiets befatning med Tina-saken bør granskes av et eget utvalg.

20 år gamle Tina Jørgensen fra Stavanger ble funnet drept i en kum på Jæren høsten 2000. I september i fjor ble en 37 år gammel mann pågrepet og siktet for drapet.

Dagen etter ble ytterligere tre personer (37, 37 og 39) pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. Alle fire var fra Lyngdal og tilhørte samme kameratgjeng.

Alt om Tina-saken her.

Siden har mye av etterforskningsarbeidet lekket til pressen, og det ble etter hvert slått fast at den ene siktede hadde utviklet falske minner.

Fakta

Tina-saken

  • Oppsummert: Fire menn fra Lyngdal ble i fjor september pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen . 9. oktober ble de løslatt, men fortsatt siktet. Mandag 12. september kom nyheten om at Riksadvokaten har henlagt saken.
  • 20 år gamle Tina Jørgensen forsvant fra Stavanger sentrum natt til søndag 24. september i år 2000. Hun ble funnet død en måned senere.
  • Ved en tilfeldighet ble liket funnet i en kum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren 6. oktober samme år. Obduksjon viser at hun er slått i hjel.
  • 31. oktober samme år ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet. Han ble løslatt etter å ha sittet syv uker i varetektfengsel. Dette har han fått erstatning og oppreisning for. 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed fra politiet om at siktelsen mot ham var frafalt.
  • I desember 2002 avsluttet Riksadvokaten Tina Jørgensen-saken etter bevisets stilling.
  • Vinteren 2013 gjenopptok politiet saken uten noen pågripelser.
  • Onsdag 16. september 2015 pågrep politiet en 36 år gammel mann fra Lyngdal. Han ble siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.
  • Dagen etterpå, torsdag 17. september 2015, ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken – alle fra Lyngdal.
  • Alle de fire siktede mennene nekter straffskyld.
  • De fire mennene ble løslatt 9. oktober 2015, og nå er altså saken mot de fire mennene henlagt.

(Kilde: NTB, NRK, RA og Stavanger Aftenblad)

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!