Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Når barna kommer lenge før

Når barna kommer lenge før

JENTENE: Bak kamera gjør pappa Martin Tveit Kragholm ablegøyer for å få Ella (2) til å smile for fotografen. Martine Tveit Kragholm (25) ble tobarnsmor da Annie kom til verden 17. januar 2017 på Sørlandet sykehus i Kristiansand, over syv uker før termin. (Foto: Erlend Haddeland) FOTO: Erlend Haddeland

Martine Tveit Kragholm (26) har fått to barn, begge lenge før legen trodde de skulle fødes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2017 kl 23:37

Morsdagen, en hedersdag for mødre, blir årlig markert den andre søndagen i februar. Lyngdals Avis har snakket med tre mødre om morsrollen: Beth Alicia Ones (25), Marita Kvinlaug (26) og Martine Tveit Kragholm (26).

Termindato blir beskrevet som «en kvalifisert gjetning» på når barnet i magen ankommer vår verden.

Se bildet større

FOTO: Erlend Haddeland

I Martine Tveit Kragholms (26) tilfelle, var ikke gjetningen særlig presis.

Hun fikk først Ella 5. januar 2015, over 7 uker før tiden. Da Annie kom 17. januar i år, hadde hun også like mye hastverk som sin storesøster.

– I begynnelsen har det vært en utfordring. Man vet jo aldri helt hvordan de neste ukene blir når man få et prematurt barn. Det krever nok mer arbeid og tålmodighet, men jeg føler vi har vært utrolig heldige. Vi er veldig takknemlig for at vi begge gangene har fått lov til å reise hjem tidlig, og at sykehuset kom hjem til oss for oppfølging, forteller Martine Tveit Kragholm.

Les også: Tobarnsmor Marita Kvinlaug mener kvinnekroppen er blitt altfor seksualisert

Omtrent 5 prosent av alle svangerskap ender med for tidlig fødsel, ifølge Norsk helseinformatik, altså tidligere enn uke 36.

Les også: 2016 ble det store «gutteåret» i Lyngdal kommune

Fire

Vi møter den lille familien på fire hjemme i Oftebro Terrasse. Pappa Martin holder lille Annie i armene, en knapp måned gammel. Storesøster Ella (2) gir lillesøster en liten nuss.

Ella veide 2300 gram da hun ble født, mens nyankomne Annie veide 2140 gram.

– Hva er det beste med å være mamma?

– Det må være de små tingene som smil, dans, sang, glede og øynene som lyser opp når du henter i barnehagen. Følelsen av å være barnas nummer én er helt fantastisk, svarer hun.

Les også: Å oppdra et barn i Lyngdal har flere fordeler for Beth Alicia Ones (25)

Se bildet større

FOTO: Erlend Haddeland

Lyngdal

Se bildet større

STOLT STORESØSTER: Ella (2) og Annie (1 mnd) er begge januarbarn. FOTO: Erlend Haddeland

Hun er født og oppvokst i Lyngdal, men har bodd i både Oslo og Kristiansand, hvorav sistnevnte sted hun traff ektemannen. De to slo seg ned i Lyngdal da de fikk barn.

– Hvilke fordeler ser du med oppvekst i Lyngdal?

– De blir veldig gode på å sykle, siden det ikke går noen busser her. Neida. Joda. Det at Lyngdal er et mindre sted, har sine fordeler. Jeg føler Lyngdal er et trygt sted å vokse opp, svarer hun.

Hjemmesykehus

I disse dager har de hjemmesykehus, det vil si at de følges tett opp av sykehuspersonell, ettersom lille Annie kom såpass tidlig.

Se bildet større

FOTO: Erlend Haddeland

– Som prematur trenger Annie mye ro og ikke for mye stimuli. Dette er ikke like lett når vi har Ella som er en aktiv 2-åring, men hun er heldigvis en veldig flink og stolt storesøster.

Annie er oppkalt etter Martines bestemor.

– Hva fra din egen oppdragelse tar du med deg til din egen unge?

– Da må jeg si at jeg tar med meg troen. Det å bli oppdratt i et kristent hjem har betydd utrolig mye for meg, svarer hun.

– Hvor viktig del av identiteten din er det å være mamma?

– Det å være mamma er noe jeg alltid har hatt lyst til. Barna er med på å forme meg som person og legger mange retningslinjer for livet. Jeg er først og fremst mamma, og det vil jeg alltid være.

Ny lyngdøl

Annie (snart 1 mnd)

  • Født: 17. januar 2017 på Sørlandet sykehus Kristiansand.
  • Foreldre: Martine (26) og Martin Tveit Kragholm (26)
  • Fødselstall: 2140 gram, 43 cm

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!