Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Olaf Elgsæther (50) har aldri avslørt aprilspøker i kommentarfelt. Ble hyllet med blomster av ordføreren

Olaf Elgsæther (50) har aldri avslørt aprilspøker i kommentarfelt. Ble hyllet med blomster av ordføreren

BELØNNET MED 1. APRIL-BLOMSTER: Lyngdal-ordfører Jan Kristensen deler ut blomster til Olaf Elgsæther. – Helt i narredagens ånd, sier Kristensen om Elgsæther. Sistnevnte har nemlig aldri avslørt en aprilspøk i hele sitt digitale liv. FOTO: Magnus Aunevik

Aviser i hele Norge fortviler: Alle aprilspøkene deres avsløres av leserne i kommentarfeltet. – Nettopp derfor er det viktig å sette pris på noen som faktisk lar være, sier ordfører Jan Kristensen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.04.2016 kl 12:54

Under enhver god aprilspøk ligger det et kommentarfelt der noen avslører narren. Internett har revolusjonert avisbransjen, men for narrelystne avismenn har aprilspøker på nettavisene blitt et eneste stort tilbakeskritt.

Men det finnes unntak.

– Ikke enkelt

I hele sitt digitale liv har Olaf Elgsæther fra Lyngdal til gode å skrive «Døv aprilspøk», «Så var det 1. april i dag» eller «April, april», verken på Facebook eller i nettavisers kommentarfelt.

Men det har vært alt annet enn enkelt for 50-åringen. Han har følt seg ganske så alene på 1. april.

– Det er klart det er fristende å fortelle allmennheten at jeg forstår aprilspøken, jeg også, sier Elgsæther, som riktignok ikke har egen Facebook-profil.

Se bildet større

KLASSISKE AVSLØRINGER: Et utvalg av kommentarer under avisers 1. aprilspøker.

Ordføreren: – En bragd

Da ordfører Kristensen fikk nyss i at Elgsæther aldri har avslørt en aprilspøk, tok han tak i det.

– Noen vil sikkert mene at en sånn ting som dette ikke er noe for ordføreren, men vi har humor på rådhuset også. 1. april er en hyllest til humor som vi har markert hver dag her på huset i mange år. Vi synes det var artig å gi Elgsæther en oppmerksomhet på å ikke avsløre aprilspøkene, og være med på å støtte opp om det 1. april handler om, nemlig å narre folk, sier Kristensen.

Dermed ventet det overrekking av blomster i Lyngdal rådhus og noen velvalgte ord på 1. april.

Kristensen måtte innrømme at han selv har falt for fristelsen med å avsløre aprilspøker, men lovet at han fremover vil holde munn på narredagen.

Humorolog: – Folk tar ikke nyhetene på alvor 1. april

Se bildet større

HUMOROLOG: Jakob-Øyvind Reinertsen. FOTO: Privat

Jakob-Øyvind Reinertsen fra Farsund bærer tittelen «humorolog».

Han mener 1. aprilspøkenes fremtid i avisene langt på vei er forbi, dersom det ikke skjer en holdningsendring snart.

– Det har vært episoder opp igjennom der en har klart å lure folk. For mange år siden var det noen som oppsøkte et sted i kommunen fordi de hadde hørt at det kom opp olje her. Jeg har inntrykk av at de siste årene har folk vært skeptiske til nyheter på 1. april. De lurer på hva som er løgn i nyhetene denne dagen. Det gjør at man denne dagen ikke tør å ta nyhetene helt på alvor, sier humorologen som har skrevet boken «Humor på alvor».

Et spørsmål om kapasitet

Lyngdals Avis-redaktør Erlend Haddeland berømmer Elgsæthers mot til å være annerledes på 1. april, og håper flere vil følge i hans fotspor fremover. Først da kan aprilspøkene igjen få en ny vår, mener han.

– Så kan man spørre seg om hvorfor avisene ikke bare kan slette avslørende 1. april-kommentarer fortløpende, men det er ikke så enkelt. En liten avis som vår har ikke ressurser til å dedikere en journalist til dette gjennom hele narredagen, sier Haddeland.

Han retter samtidig en takk til Fædrelandsvennen, som allerede på formiddagen 1. april, klokken 10.29, publiserte saken «Dette er årets aprilspøker».

– Her har vi en regionavis som tar samfunnsoppdraget på alvor.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!