Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå kommer Marianne på TV

Nå kommer Marianne på TV

FRA PREMIEREN: Dokumentarfilmen «Halve Marianne» hadde premiere på Kulturhuset i Lyngdal i fjor. Her intervjuer Olav Vegge (til høyre) Marianne Fredbo og ektemannen hennes, Ronny Fredbo. FOTO: Erlend Haddeland (arkivfoto)

Fikk du ikke med deg dokumentarfilmen om Marianne Fredbo? Nå skal den sendes på fjernsyn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.12.2016 kl 10:47

Mandag 5. desember klokka 22.30 sendes «Marianne fikk leve» på NRK 1.

– Dette er en nedkortet versjon av originalen som ble vist på kino i Lyngdal for et år siden. NRK ønsket en film på 29 minutter. I tillegg ønsket de å fjerne noen av scenene fra den medisinske behandlingen av Marianne, slik at filmen også kunne vises for yngre barn, forteller Olav Vegge.

Det er Vegge som har laget filmen, sammen med Øystein Løland og Lars Emanuel Egeland.

Reprise

– NRK har kjøpt alle rettigheter til filmen, så det er ikke utenkelig at den vil bli vist i reprise, også, sier Vegge.

Det er vel 25 år siden Austad-jenta Marianne Fredbo (29) mistet høyre arm og venstre fot i en dramatisk slåmaskinulykke. Fra dette utgangspunktet reiste hun seg og gjorde seg bemerket på idrettens arena. Hun har blant annet svømt i Paralympics i både 2008 i Beijing og 2012 i London.

I dag jobber Marianne Fredbo som som lærer ved Kristen videregående skole (KVS) i Lyngdal, og som kirketjener i Austad kirke.

Ny tittel

NRK ønsket også å endre tittelen på filmen fra «Halve Marianne» til «Marianne fikk leve».

– Jeg kan skjønne det. Originaltittelen fungerte i Lyngdal, der alle vet hvem Marianne Fredbo er. Den nye tittelen sier nok mer for de som ikke kjenner henne fra før, sier Olav Vegge.,

Dugnad

Vegge er veldig glad for at filmen nå skal vises på NRK – først og fremst for at seerne nå får sjansen til å bli kjent med Marianne.

– NRK betaler ikke så veldig raust, så arbeidet vi har lagt ned er nok fortsatt først og fremst dugnadsarbeid. Men utgiftene har vi fått dekket, først og fremst ved bidraget på 70 000 kroner fra Sørnorsk filmsenter og lokale sponsorer som bidro med 80 000.

– Vi er veldig takknemlige, ikke minst for hjelpen vi fikk fra Sørnorsk filmsenter. Derfor er det hyggelig at filmen om Marianne er en av tre filmer senteret har støttet som skal vises på NRK nå.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!