Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

7 tips for bedre tannhelse før påsken braker løs for fullt

7 tips for bedre tannhelse før påsken braker løs for fullt

PUSS, PUSS SÅ FÅR DU: Syv gode tips til bedre tannhygiene fra Bjørn Eikeland på Lyngdal tannklinikk. FOTO: Magnus Aunevik

Vi ba tannlege Bjørn Eikeland (34) å komme med syv gode råd – og vi ble sittende igjen med minst én overraskelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.03.2016 kl 13:35

– Fluortabletter er bra for tennene, men man bør sjekke fluorinnholdet i brønnvann, sier Eikeland i løpet av en samtale om tannhelsetips.

Da han fikk lese det opprinnelige sitatet og overskriften i torsdagens papirutgave av Lyngdals Avis, følte han budskapet ble vel mye spisset. Han fryktet folk ville bli skremt bort fra fluorbruk. Det ønsker han på ingen måte.

Ingen grunn til uro

Se bildet større

TABLOID VINKLING: Overskriften i torsdagens papirutgave var litt vel tabloid etter tannlegens smak. FOTO: (Illustrasjonsfoto)

– Som du vet så leser mange ikke annet enn overskriften, og denne overskriften leser de, var noe av det som sto i en mail som ventet journalisten etter at papiravisen med denne saken ble gitt ut.

Den opprinnelige tittelen var «Fluortabletter kan være skadelig for tennene».

– Det er en sannhet med modifikasjoner. Fluor gjør mye bra for tennene og jeg ønsker ikke at foreldre skal bli skremt bort fra å bruke det, sier tannlege Bjørn Eikeland.

Det sier vi oss enige med ham i og har endret overskrift, første sitat og innledningen til nettversjonen av denne saken.

Enkelt å måle

For å finne ut fluorinnholdet, må man sende inn en vannprøve til en bedrift som analyserer fluorinnholdet i vannet og man vil finne ut om man burde droppe fluortablettene. Er man usikker på hvordan man måler fluormengden i drikkevannet, anbefaler han å ta kontakt med lokale tannleger som vil kunne hjelpe.

Generelt god tannhelse

Eikeland begynte å jobbe som tannlege i Lyngdal i november. Før det har han praktisert i både Rogaland og Oppland. Han melder om generelt godt tannhold alle plassene.

Likevel er erosjoner og syreskader verre enn tidligere, og han er mer enn villig til å komme med flere tips for enda bedre tannhelse.

1. Vær nøye med tannpussen

 • Tannpuss morgen og kveld med fluortannkrem i minst to minutter. Puss godt langs tannkjøttet. Få det rent der tanna går inn i tankkjøttet. En myk tannbørste er bedre enn en stiv. Hvis børstene ikke står beint og fint, er det på tide å bytte tannbørste.

2. Bruk daglig fluorskyll eller fluortablett

 • Det er ikke noe poeng å få i seg fluor ved å svelge eller spise fluoren. Grunnen til at fluor i drikkevannet beskytter tennene i munnen til unge og voksne er at vannet skyller over tennene før man svelger det.
 • Fluor virker lokalt på tennene i munnen. Derfor er det viktigste å pusse med fluortannkrem.
 • Om man pusser godt morgen og kveld og ikke har eller har hatt hull kan man gjerne droppe ekstra fluor.

Les også: Tannlegekontoret i Lyngdal – dagens gøyeste lekeplass

3. Bruk kun vann som tørstedrikk

 • Tenk på brus og juice som kosedrikk, ikke som tørsteslukker. Flaske med skrukork burde bare inneholde vann uten smak.
 • Vann med tilsatt smak kan være like skadelig for tennene som juice og brus.
 • Drikker man dette hyppig, vil den såkalte «syretiden» for tennene bli så høy at emaljen reduseres, som igjen kan gi gule tenner og «ising».

4. Vent med tannpuss

 • Om man drikker sur drikke, blir emaljen myk under «syretiden». Derfor burde man vente en halvtime, til syrekonsentrasjonen har stabilisert seg med å pusse tennene.

5. Innfør godteridag

 • Poenget med å velge ut én godteridag er noe av det samme som over. Det er bedre å utsette tennene over en kort periode, enn over lengre perioder. Jo lengre sukkerkonsentrasjonen på tennene er høy (sukkertid), jo større er sjansen for hull.

6. Regelmessig besøk tannlege eller tannpleier.

 • Om alt er hundre prosent topp, trenger man ikke nødvendigvis gå årlig, men dette blir man enige med tannlegen om. Ikke la det gå flere år mellom hvert besøk.

7. Bruk tanntråd - motvirk dårlig ånde

 • Tanntråd hjelper mot tannkjøttsbetennelse og rensker der tannbørste ikke kommer til. Er man plaget med dårlig ånde og ikke bruker tanntråd, kan den bedre ånden.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!