Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil kommunen tvangsflytte utviklingshemmede? spør Steinar Bjørnstøl (V)

Vil kommunen tvangsflytte utviklingshemmede? spør Steinar Bjørnstøl (V)

Steinar Bjørnstøl (V). FOTO: Erlend Haddeland

Enkelte beboere har bodd på Bergsaker i 25 år. Forutsigbarhet og stabilitet gir trygghet og er spesielt viktig for utviklingshemmede. Vil kommunen tvangsflytte utviklingshemmede? spør Steinar Bjørnstøl (V) i dette debattinnlegg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.09.2016 kl 18:23

Jeg er kritisk til signaler om at dagens bygningsmasse ved Lyngdal bo- og servicesenter på Rom kan bli tatt i bruk av utviklingshemmede som i dag bor på Bergsaker.

Utviklingshemmede har rett til et selvstendig liv, de har rett til å inkluderes i samfunnet. Ansvarsreformen fra 1991 (HVPU-reformen) gjelder fortsatt!

Hensikten ved reformen var å forberede og normalisere levevilkårene for mennesker med utviklingshemning. De skal kunne leve og bo selvstendig og ha en aktiv og meningsfylt tilværelse.

Reformen gikk inn for en avvikling av institusjonsomsorgen for mennesker med utviklingshemning. Lyngdal bo- og servicesenter sine lokaler er bygd som en institusjon. Å flytte beboere med store hjelpebehov opp til hit vil være som å gå tilbake i tid og er stikk i strid med HVPU-reformens intensjoner.

Enkelte beboere har bodd på Bergsaker i 25 år. Forutsigbarhet og stabilitet gir trygghet og er spesielt viktig for utviklingshemmede. Vil kommunen tvangsflytte utviklingshemmede?

De som bor på Bergsaker er folk som alle andre, mennesker som har sitt liv og sine eiendeler og sitt hjem i disse kommunaleide leilighetene. Det er deres trygge base. Det en må tenke på er at det ikke er snakk om å skifte arbeidsplass eller bytte fritidsaktivitet, det er snakk om å flytte mennesker fra deres trygge base, deres hjem som er blitt vurdert og tilbudt ut ifra deres hjelpebehov og diagnose.

Utviklingshemmede tilhører den svake gruppen i samfunnet som er helt avhengig av ressurspersoner, som pårørende og verger. Bergsaker ligger landlig og rolig til i umiddelbar nærhet til sentrum, noe som er ideelt.

Bank, butikk, kafé, kino og fritidsaktiviteter er kort vei unna. Å flytte til Rom, selv med kjøpesenter i nærhet vil være å flytte bort fra disse tilbudene. Flere utviklingshemmede har valgt å kjøpe private leiligheter i umiddelbar nærhet til personalressurs på Bergsaker. Nærhet til personalet er den rammebetingelsene mange trenger for at de skal kunne mestre å bo alene og selvstendig.

Hva nå? Mestring og selvstendighet er det en ønsker for alle mennesker!

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!