Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til foreldre og skolebarn. Hilsen ordføreren

Til foreldre og skolebarn. Hilsen ordføreren

NYTT BYGG: Utkikk fra det nye skolebygget på Berge barneskole under innvielsen forrige fredag. FOTO: Erlend Haddeland (illustrasjonsfoto)

Ordfører Jan Kristensen med en beskjed til fremtidens ordførere, snekkere og ingeniører.

Tekst:

Publisert:

I forrige uka var det skolestart i store deler av landet, og mange små gleder seg nå til sitt første skoleår.

Mange foreldre velger å kjøre barna til skoledøra, fordi de opplever det som utrygt for barna å gå eller sykle. Paradoksalt nok kan denne biltrafikken i seg selv skape farlige situasjoner i trafikken. Derfor oppfordres flest mulig foreldre som har muligheten til det å la bilen stå, og heller følge barna til skolen til fots eller på sykkel.

Les også: Kjøring til og fra skolen ble et problem. Så gjorde Årnes skole noe lurt

Da blir det færre biler rundt skolen, og en tryggere og hyggeligere skolevei for elevene.

Bare i Oslo ble 51 barn i 2015 skadet på vei til eller fra barnehage eller skole som følge av ulykke i trafikken, ifølge en ny rapport fra Helsedirektoratet.

37 av disse ble skadet på egen sykkel, og 4 ble påkjørt av bil, mens 9 barn var fotgjengere. De siste årene er det registrert en nedgang i andelen barn og unge mellom 13 og 17 år som sykler til skolen. Denne trenden ønsker regjeringen å snu.

Se bildet større

ORDFØRER: Jan Kristensen.

Blant annet satser Regjeringen på bygging av flere gang- og sykkelveier, og bevilgningene til gang- og sykkelveier langs riksveier økte i 2016 med om lag 50 prosent, til 625 millioner kroner. I tillegg kommer om lag 220 millioner kroner i bompengeinntekter.

For norske kommuner er det også mulig å søke om midler i potten til sykkelveiutbygging som deles ut hvert år. Staten har for 2016 avsatt en pott 163 mill kroner til dette formålet, som allerede er fordelt, men regjeringen ønsker å satse videre, og det vil bli nye muligheter for 2017.

Skoleveien er et viktig bidrag til økt fysisk aktivitet, og er dessuten en fin start på dagen for både barn og foreldre. I Nasjonal transportplan er det satt som mål at 80 prosent av alle barn og unge skal sykle eller gå til skolen. Nasjonal transportplan legges frem i 2017, og vil ha en egen omtale om forhold som er viktige for barn i trafikken, i form av en egen Barnas transportplan.

Det er første gang NTP vil inneholde en egen transportplan for barn og unge, som blant annet vil omhandle skoleveier.

Forsikringsselskapet If har nå laget et kart som du kan være med å registrere strekninger du mener er utrygge for ditt barn. Ta en titt på dette og bidra for å gjøre skoleveien enda tryggere i ditt lokalmiljø.

Til det beste for ditt barn!

Vennlig hilsen

Jan Kristensen
ordfører i Lyngdal

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!