Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leserinnlegg fra Steinar Fuglestveit: Da Audnedal «fusjonerte» med Lyngdal

Leserinnlegg fra Steinar Fuglestveit: Da Audnedal «fusjonerte» med Lyngdal

ENGASJERT I DEBATTEN: Nye Lyngdal vil få masser av dyktige medarbeidere fra oss i Audnedal. Alle er jo også sikret jobb til de går av. Slik måtte avtalen bli om topplederne skulle få beholde sine egne jobber, skriver Steinar Fuglestveit fra Byremo i Audnedal.

I framtida vil skoleelever kunne lese i historietimen om den lille kommunen Audnedal som den 10. november 2016 gjorde endelig vedtak om å inngå «fusjonering» med Lyngdal by, skriver Steinar Fuglestveit.

Tekst:

Publisert:

DEBATT: Under debatten kom det fram klare uttalelser som vitnet om at mange av de 1753 folkeaksjene var blitt kjøpt opp av to styrerepresentanter, med hjelp av en rådgiver og et par utenforstående konsulenter.

Ved å spre rykter om at kommunen nærmest var bankerott og at en pest og koleraepidemi kunne forventes om de ikke handlet rett nå, så solgte flere sin aksje for en billig penge. Nå hadde de to så mange aksjer på sin hånd at å sende ut innkalling til folket om en avstemming var unødvendig. Det må skje fort så ikke folket skal få for mye kunnskap om at vi ikke har nødvendig kunnskap selv, ble de enige om.

9 i bedriftsstyret stemte for og 8 stemte mot en «fusjonering» av disse to bedriftene. Avgjørelsen ble fattet etter at lederen avsluttet trosdebatten og det ble votert over: Troende/ikke troende til Lyngdal 2.

I begynnelsen var det to små kommuner: Grindheim og Konsmo. Audnedal kommune ble dannet ved at staten i 1964 slo sammen folket i Konsmo med folket i Grindheim med tvang. Det hersket ufred mellom disse folkeslagene i lange tider. Misunnelse og bygdekrig pågikk, men folket kunne likevel finne støtte hos hverandre i hver av de to bygdene. Norge ble rik på olje. Forskjellen mellom kommuner og folk ble større. Audnedal satt med verdifulle aksjer i Agder Energi. Disse ga god og forutsigbar inntekt for folket.

Da var det et par kloke hoder som sammen med sin økonomiske rådgiver tenkte som så. La oss gjøre som de store, Kristiansand, å selge disse aksjene og spekulere på børsen, så vi blir enda rikere, men det må skje fort slik at ikke folket skal skape vansker for salget. Slik ble det. Audnedal følte seg søkkrik og skrøt av hvor flinke de var til å plassere pengene i riktige aksjer som ga god avkastning. Lederne i bedriften fikk i disse årene klekkelige lønnstillegg for den gode jobben de utførte. Ingen skjønte da at tidene var så gode at selv den dummeste bonden fikk avkasting bare han kjøpte noen aksjer. Da krakket og tapet kom, var det nok godt å vite at det hele tiden har vært et innleid firma som har stått for anbefalingene av pengeplasseringer.

«Kong» Tønnes styrte i mange år. Han likte godt alt som kunne skape et lite anlegg og som han kunne ha styringen med. Derfor kunne han alltid være å se til og fra den ene til den andre byggeplassen. Ja, han likte denne jobben så godt at han til og med steppet inn og utførte større arbeider på teknisk kontor når han syntes det gikk for tregt der. For dette fikk han skryt av rådmannen som kunne si at Tønnes nå sparte kommunen for store utgifter. Med store investeringer både i sør og i nord av kommunen, slo han seg på brystet og hevdet at nå var bygdestriden over. For penger kan en kjøpe det meste, men ikke alt.

Gode ledere koster flesk. Nye Lyngdal vil få masser av dyktige medarbeidere fra oss i Audnedal. Alle er jo også sikret jobb til de går av. Slik måtte avtalen bli om topplederne skulle få beholde sine egne jobber. Etter hvert vil de som følge av sin dyktighet, også få opprettet enda flere lederstillinger til enda høyere lønn. I Audnedal har lederstillinger steget langt over landssnittet de 10 siste årene. Skal vi få gode ledere og skal ledere bli gode, må de lønnes godt, heter det her i Audnedal.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!