Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leserinnlegg fra Alf Hagen: – Hvem bør betale?

Leserinnlegg fra Alf Hagen: – Hvem bør betale?

ARBEIDET: Miljøgata i Alleen skal få et skikkelig ansiktsløft. Her fra da arbeidene ble satt i gang 18. august. Det er planlagt å stå ferdig i november. (Foto: Erlend Haddeland)

Det som imidlertid har skapt en litt bekymret tanke i mitt hode, er hvordan det går med de næringsdrivende i området der det graves, skriver Alf Hagen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.09.2016 kl 11:25

DET GRAVES i Alleen i Lyngdal, nærmere bestemt i miljøgata. Nesten hele miljøgata er gravd opp og flere tunge maskiner jobber hele dagen.

Det er gravemaskiner og det er lastebiler. Det legges ned nye kloakkrør. Veldig bra tiltak. Det er godt å få utført slike allmennyttige oppgaver.

Det er også veldig bra at dette blir gjort samordnet. Etter hva jeg forstår, har det blitt samordnet bytte av kloakkrør og arbeidet med å oppgradere miljøgata. Det er bra fordi da kan alt blir gjort i en operasjon i stedet for to operasjoner.

Bakgrunn: Miljøgata i Alleen skal bli spektakulær, lover arkitekten. I dag startet arbeidet

Det som imidlertid har skapt en litt bekymret tanke i mitt hode, er hvordan det går med de næringsdrivende i området der det graves.

DET ER SATT OPP byggegjerder og publikum kan gå på fortauene, men arbeidet påvirker nok handelen i betydelig grad.

Se bildet større

MENINGSYTRER: Alf Hagen.

For noen år siden skulle gårdseieren pusse opp bygningen der Harry Bakeri holder til. Det ble satt opp stilaser, det ble byttet vinduer, det ble laget nytt fortau og det hele fremsto som en byggeplass i lengre tid.

Jeg husker hvordan dette påvirket omsetningen. Den sank som en stein.

Når en såpass kraftig omsetningssvikt får virke over tid, begynner det å røyne på for den om skal betale ut lønninger og alt som følger med «sirkuset».

BASERT PÅ DISSE erfaringer, har jeg begynte å føle med de som denne gangen blir påvirket.

Jeg er åpen for å tenke at dette kan utgjøre et være eller ikke være for noen av de næringsdrivende i området. Derfor denne overskriften: «Hvem bør betale?»

Når det offentlige utfører allmennyttige arbeider, det vil si til alles beste, ville det da vært rimelig om de skadelidende av arbeidene fikk motta en kompensasjon for sine tap?

Jeg vet dette er et tema som har vært opp flere ganger, både i Lyngdal og andre steder. Kanskje det kunne bli en del av «Lyngdalsmodellen» at vi «baker» inn et utvidet samfunnsansvar i kalkylene for denne typen arbeider?

DETTE HANDLER OM næringsdrivende sin aksjekapital som går tapt og med tap av den risikerer vi tap av bedrifter og med det taper vi arbeidsplasser og totalt sett reduseres byen som handelssted dersom noen må kaste kortene.

Da taper vi jo egentlig alle.

Skal den enkelte næringsdrivende måtte bære denne belastningen alene eller skal samfunnet ta et samfunnsansvar når slike arbeider skal utføres?

Derfor: Hvem bør betale?

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!