Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kronikk: – Det er sjelden – om aldri – en suksess å mikse industri og turisme i samme badevann

Kronikk: – Det er sjelden – om aldri – en suksess å mikse industri og turisme i samme badevann

MIDT I UTSIKTEN: I høst har to borerigger ankommet Rosfjorden. Denne, «Byford Dolphin», tar størstedelen av utsikten fra piren. FOTO: Erlend Haddeland

Enkelte tenker kanskje at rogalendingene som ferierer i Lyngdal, vil synes det er kjekt å se litt borerigger og sånt når de er på ferie. Det stemmer ikke, skriver Heidi Sørvig i denne kronikken fra reiselivsbedriften USUS.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.11.2016 kl 13:00

KRONIKK: I disse dager er det stor trafikk på Rosfjorden i Lyngdal. Jeg skulle ønske trafikken var feriegjester som dro på tur i vår vakre høstkledde skjærgård.

Men det er det ikke.

Det er borerigger og skip som er på vei i opplag i påvente av bedre tider.

En del av utsikten

I strandkanten står reiselivsnæringen. Bokstavelig talt parkert på sidelinjen. Tross at vi så å si ukentlig får høre festtaler fra både regjering, Innovasjon Norge og NHO Reiseliv om hvordan reiselivsnæringen den nye «soloppgangsnæringen» i Norge.

Reiselivsnæringen som kan se tilbake på nok en rekordsommer med vekst gjestedøgn, besøkstall og omsetning.

Nå er borerigger blitt en del av utsikten og badevannet som man tilbyr hotellgjester, badegjester, campinggjester og hyttegjester i Lyngdal.

Vil vi ha borerigger i ferien vår?

Stemmer hevder at denne lagringen av borerigger og skip ikke vil få konsekvenser for reiselivsnæringen.

I beste fall tyder dette på manglende kunnskap om næringen, og hva som er hovedmotiv hos gjestene (kundene) for at Lyngdal og Sørlandet blir valgt som feriemål.

Norske gjester utgjør i dag den viktigste og absolutt største delen av turisttrafikken til Lyngdal. Langt på vei kommer de fleste fra Rogaland.

Enkelte tenker kanskje at rogalendingene som ferierer i Lyngdal, vil synes det er kjekt å se litt borerigger og sånt når de er på ferie. Det stemmer ikke.

Se bildet større

I SAMME BADEVANN: - Det er sjelden - om aldri - en suksess å mikse industri og turisme i samme badevann. Turisme, naturopplevelser og hytteglede går ikke spesielt bra som samboere med lagring av borerigger og skip i opplag, skriver Heidi Sørvig, daglig leder i USUS - næringsklyngen for 130 bedrifter innen reiseliv-, kultur og opplevelsesnæringen på Sørlandet FOTO: Erlend Haddeland

Tenker man konsekvenser?

Norske gjester, inkluderte rogalendinger, oppgir at hovedmotivet for å velge Sørlandet som feriemål er oppleve skjærgården, sol og sommer (og Sabeltann). Utenlandske gjester som velger Norge som feriemål, oppgir ren og uberørt natur som viktigste motiv for norgesferien.

Bærekraft og grønn utvikling er derfor ikke uten grunn utpekt som et av de viktigste satsningsområdene når Innovasjon Norge peker ut retning for den videre utviklingen av norsk reiselivsnæring.

Da må det være lov å stille spørsmål til hvorfor man i Lyngdal tror at det å fylle fjorden med borerigger ikke vil få konsekvenser for reiselivsnæringen.

Det er naivt å tro at feriegjestene i Lyngdal ikke bryr seg noe særlig om at borerigger nå er en del av badevannet.

Det er mye sant i Warren Buffet utsagn om at «It takes 20 years to build a reputation, and 5 minutes to ruin it».

I disse dager vet vi vel alle godt hvordan et godt omdømme kan endres i løpet av få tastetrykk i det riktige brukerforumet.

Se bildet større

NAIVT: – Det er naivt å tro at feriegjestene i Lyngdal ikke bryr seg noe særlig om at borerigger nå er en del av badevannet, skriver Sørvig. FOTO: Erlend Haddeland

Kortsiktig profitt eller langsiktig lønnsomhet?

I Lyngdal har man i mange år jobbet godt og langsiktig med utvikling av kommunen som et attraktivt reisemål. I eksisterende planer er området rundt Rosfjord utpekt som satsningsområde for turisme og reiseliv.

Sammen med næringen har kommunen blant annet vært med å etablere Sørlandsbadet.

En ringvirkningsanalyse gjennomført av Transportøkonomisk Institutt i 2013 viser at Sørlandsbadet gir årlige økonomiske ringvirkninger for over 100 millioner kroner i regionen.

Nærmeste nabo til Sørlandsbadet er hjørnesteinsbedriften Rosfjord Strandhotell. Familien som eier hotellet har gjennom 4 generasjoner bygget opp en særdeles suksessfull og lønnsom bedrift, hvor nyinvesteringer og nye utviklingsplaner kommer på løpende bånd.

En betydelig del av årsomsetningen

Det ligger også flere campingplasser i området, og det er en tett konsentrasjon av hyttefelt med tilreisende «deltidsinnbyggere». Deltidsinnbyggerne representerer betydelig del av årsomsetningen i handelsstanden og annet lokalt næringsliv.

Tross eksisterende gode planer for utvikling av Lyngdal som reisemål, så har man nå altså valgt å kjøre på med borerigger og skip i opplag midt i selve indrefileten av det Lyngdal er som reisemål.

Ble det gjennomført en konsekvensanalyse i forkant av beslutningen om å bruke fjorden til lagring av borerigger og båter i det omfang som nå skjer? Om det foreligger en slik analyse, håper vi at følgende fakta om reiselivsnæringen var en del av konsekvensanalysen:

  • dette er en næring som blir hvor den er - her kan du ikke outsource til India eller Polen
  • dette er en næring som sysselsetter bredt på alder, kjønn, nasjonalitet, erfaring, utdannelse og behovet for kombinasjonsstillinger
  • dette er en næring som har ringvirkninger langt utover egen sektor (handel, service, shopping, bygg/anlegg m.m.)
  • dette er en av de næringene som er i størst vekst internasjonalt
  • dette er en av næringene som er utpekt som vekstnæring i Norge (Innovasjon Norge: "Reiselivet er en soloppgangsnæring").

Enkelt valg

Vi mennesker er enkle. Når valget står mellom å feriere på en strand med borerigger som utsikt, og en strand uten borerigger, så er valget enkelt: vi velger det siste. Vi har jo tross alt ferie.

Det som også er ganske sikkert er at det er mange andre steder som mer enn gjerne konkurrerer om å få oss som gjest.

Det er sjelden - om aldri - en suksess å mikse industri og turisme i samme badevann. Turisme, naturopplevelser og hytteglede går ikke spesielt bra som samboere med lagring av borerigger og skip i opplag.

Kronikken ble først publisert på USUS egne nettsider.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!