Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hanne Merete Omland (18) med klar beskjed til bilister

Hanne Merete Omland (18) med klar beskjed til bilister

TIL HEST: Hanne Merete Omland (18) har ridd opp Gaukåsen i 13 år. Søndag hadde hun en opplevelse langs veien som fikk henne til å reagere. (Foto: Erlend Haddeland)

– Du gjorde dagen vår rimelig sur, skriver Hanne Merete Omland (18).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2016 kl 16:06

HEST I TRAFIKKEN: Kjære deg som kjørte en sølvgrå Toyota opp Gauksåsen søndag formiddag.

Du gjorde dagen vår rimelig sur da du stoppet mammaen min på vei ned igjen og lurte på om det ikke var en annen vei vi kunne ri på en akkurat der du skulle kjøre.

Men det du helt sikkert ikke vet, eller i alle fall ikke tenkte på, var at alle skogsveiene våre blir ødelagt av etablering av nye byggefelt. Dessuten så har vi ridd opp den veien i 13 år (!) nå, på akkurat samme hester.

Jeg vil i utgangspunktet tro at du heller ikke har lest Norges lover om ferdsel i trafikken, så her er noen sentrale punkt:

Se bildet større

RUTINERT: 18 år gamle Hanne Merete Omland har hatt hesten Sally siden 2007.

IFØLGE NORSK LOV regnes hesten som et kjøretøy. Det vil si at vi har like mye rett som deg til å bruke en liten del av veien til å drive med den uskyldige hobbyen vår.

Vi skal rett og slett følge mange av de samme reglene som du gjør, blant annet å gi tegn, holde oss til vår side i kjørebanen, og følge vikeplikt og skilt. Det står også at man skal være varsom og aktpågivende i trafikken.

Hestene er ikke motoriserte kjøretøy, og det bør vises ekstra varsomhet i nærheten av dem. Hvis vi rekker opp hånden, så skal du akseptere det og slakke ned farten, og om nødvendig stoppe til vi har passert bilen og kommet et stykke forbi.

JEG REGNER MED at ingen vil ha det på samvittigheten at en rytter har blitt drept fordi du absolutt ikke skulle bruke et par minutt for å gjøre det trygt for all ferdsel i trafikken.

Jeg håper du tar dette til deg og tenker deg om et par ganger før du oppfører deg på dette viset igjen. Hestesporten er en sunn sport hvor det er et bra miljø, og hvor det virkelig læres hvordan man skal ta vare på noe eller noen. Uten at jeg skal nevne noe mer om det.

I DENNE SAMMENHENGEN ønsker jeg også å takke dere som bruker to minutter lengre og stopper i bunnen av bakken slik at vi kan komme oss ned på flat mark før dere spinner opp en lang og bratt bakke.

Og du som stoppet opp og smilte ut av bilruta der vi passerte i sludd og regn. Dere gjør hverdagen vår som ryttere litt lettere.

eg håper dette kan være til hjelp for alle dere som ikke vet hvordan dere skal oppføre dere i trafikken.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!