Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Triksene for å ta bedre 17. mai-bilder

Triksene for å ta bedre 17. mai-bilder

VARIASJON: En bildeserie blir fort mye mer spennende av å variere utsnitt og avstanden til objektet. (Alle foto: Aina Regina S. Eftestøl)

6 tips fra fotograf Aina Regina S. Eftestøl til deg som skal ta bilder på nasjonaldagen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.05.2016 kl 06:54

Lyngdals Avis vil gjerne vise dine 17. mai-bilder – fra flaggheis og barnetog, til is-spising og folketog gjennom Alleen – til resten av byen vår.

Bruk #lyngdalsavisInstagram eller send dem til post@lyngdalsavis.no. Fortell oss gjerne hvem som er på bildet og hvor det er tatt.

Se bildet større

PROFF: Aina Regina S. Eftestøl driver eget fotostudio i Sandalsgården.

Fototipsene

Nasjonaldagen byr på øyeblikk fra morgen til kveld. Men hvordan fange dem på best mulig vis?

Aina Regina S. Eftestøl driver eget fotostudio i Sandalgården i Alleen. Vi ba henne om tipsene som hever 17. mai-bildene et park hakk.

1. Se etter lyset

  • Strålende sol på 17. mai er fantastisk, men strålende sol er ikke alltid like fint på bilder. Det gir gjerne harde og sterke skygger. Skal du ta bilder av mennesker, kan det da være lurt å trekke inn i skyggen. Det gir et jevnere lys og man slipper blant annet mysende øyner.
  • Eventuelt kan du plassere personen med ryggen til sola, slik at lyset kommer mot deg. Lyset på kvelden er ypperlig til slike motlys-bilder. Da er sola mye lavere, gir et mykere lys, og en fantastisk fin stemning i bildene.

Les også: Slik blir 17. mai i Lyngdal

2. Fokus

  • Det kan mange ganger være fint å ha noe i forgrunnen av et portrett eller et annet motiv. For eksempel at flagget kommer helt nær kamera med personen i fokus, eller omvendt, flagget i fokus og personen utydelig i bakgrunnen. Kanskje det er et hode med et lurt blikk som stikker opp bak kaka på kjøkkenbenken, eller bestemor som skåler med kaffekoppen mot kamera.
Se bildet større

KVELDSSOL: Det kan være lurt å trekke personen inn i skyggen, men kveldssola er ypperlig til motlys-bilder. Plasser personen med ryggen til sola.

3. Variasjon

  • Helt nært, langt ifra, bredt og fra bakken opp. Bilder av hele kakebordet til nærbilde av boblene i glasset eller jordbærene på toppen av kakestykket. Isen som renner nedover barnehendene eller refleksjoner på instrumentene i korpset. En bildeserie blir fort mye mer spennende av å variere utsnitt og avstanden til objektet.
Se bildet større

MANUELT: Våg deg ut av auto-innstillingene på kameraet ditt. Det kan plutselig bli en helt annen stemning i bildene med bare noen enkle innstillinger.

  • Du kan også ta bilder fra forskjellige høyder. Hva med å legge kamera ned mot bakken når du tar bilder av barnet som stolt viser frem den blå ballongen han nettopp har fått?

4. Pass på bakgrunnen

  • Ta en liten ekstra titt på bakgrunnen. Kanskje du ikke ønsker den neongule plakaten i bakgrunnen eller flaggstanga opp fra hodet. Ofte er det nok å bare gå et par cm til den ene siden eller gå tettere innpå motivet, så får man et mye mer ryddig og rent bilde.

5. Øyeblikket

  • Stopp opp litt, vent og se. Kanskje du får et ekstra vindkast slik at motivet rammes inn av blafrende flagg, et artig ansiktsuttrykk, eller vannet fra bøtta til russen.

6. Sist, men ikke minst

  • Våg deg ut av auto-innstillingene på kameraet ditt. Det kan plutselig bli en helt annen stemning i bildene med bare noen enkle innstillinger. Det er bare å leke seg!

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!