Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Karl Kvelland får kulturprisen

Karl Kvelland får kulturprisen

KULTURPRISVINNER LYNGDAL 2016: Karl Kvelland får Lyngdal kommunes kulturpris for sin innsats i fritidsklubben Rocky gjennom 31 år. Her står han vakt under årets Ung Makt-festival på Romskipet i Lyngdal. FOTO: Erlend Haddeland

Kulturprisen 2016 i Lyngdal går i år til Karl Kvelland (50). – Et engasjement og en iver for ungdomsarbeid som er utenom det vanlige, lyder det i styrets begrunnelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.10.2016 kl 22:26

– Det var veldig stas og veldig, veldig uventet. Jeg trodde aldri jeg skulle komme i nærheten av en kulturpris, sier Karl Kvelland til Lyngdals Avis kort tid etter at han har fått beskjed om at han er årets vinner av Lyngdal kommunes kulturpris.

Kultursjef Jan Seland gir oss begrunnelsen til styret i Lyngdal Kultursenter KF som onsdag kveld diskuterte seg frem til vinneren.

Karl Kvelland har i en årrekke, nærmere bestemt 31 år, jobbet med barn og unge gjennom fritidsklubben Rocky. Han har et engasjement og en iver for ungdomsarbeid som er utenom det vanlige, mener styret.

– Han har jobbet med ungdom utenfor det tradisjonelle lag- og foreningslivet noe som styret har vektlagt. Han har gjort en vanvittig innsats for flere generasjoner med ungdommer som jo nettopp har vært utenfor det tradisjonelle lag- og foreningslivet. En verdig kandidat til årets kulturpris, gjengir Seland.

Barna kommer igjen

– Jeg begynte i 1985 å jobbe med ungdom. Jeg hadde gått på fritidsklubben selv og blitt så voksen at jeg gled mer over i lederrollen. Da fikk jeg en liten stilling der. Etterpå har det egentlig bare ballet på seg, sier Kvelland.

Det har blitt utallige timer han har lagt ned for fritidsklubben.

– Det har vært gøy å være med på dette. Ellers hadde en jo ikke holdt på så lenge. Du får gode tilbakemeldinger. En merker en har holdt på en stund når barna til de som har vært der før begynner å gå der, sier Kvelland og ler.

Se bildet større

LYNGDAL KULTURSENTER KF: Styret var samlet på et møterom i Lyngdal kulturhus onsdag kveld for å bli enige om kulturprisen, byggeskikkprisen og kulturstipendet. FOTO: Erlend Haddeland

Etter at Lyngdals Avis publiserte saken, har gratulasjonene fosset inn på våre Facebook-sider, blant dem fra ordfører Jan Kristensen.

– En virkelig fortjent prisvinner. Karl står på for ungdommen hele tiden og på mange felt, lyder gratulasjonen.

Juryen trakk frem dette med Kvellands innsats utenom det tradisjonelle lag- og foreningslivet. Vi spør hvorfor han valgte dette segmentet.

– Jeg kjente meg litt igjen i det selv. Jeg var ikke en som typisk gikk i idrettslaget. Jeg prøvde meg litt der og prøvde meg i tenkoret. Så synes jeg det var OK å holde på i en fritidsklubb, sier han.

Og han er snar med å legge til:

– De som går på stadion, bedehuset eller misjonskirken må gjerne komme til oss. De er selvfølgelig hjertelig velkommen, understreker Kvelland som nå er med fast en kveld i uka, og mer utenom det hvis det trengs.

I fjor: Jorunn Moen tildeles kulturprisen 2015

Husrestaurering i Korshamn

Byggeskikkprisen går i år til Svein Olav Fredriksen fra Korshamn.

Han får byggeskikkprisen for restaurering av Severinehuset på Indre Øyna i Korshamn. Det var to kandidater til årets pris.

I fjor ble ikke byggeskikkprisen delt ut. I 2014 gikk prisen til Laila Hamar og hennes oppussingsprosjekt på Handeland.

Les også: En låve verd en byggeskikkpris

Disse satt i styremøte onsdag kveld: Kirsti Tønnessen, Bernt Mushom, Tordis Alice Blørstad, Torrey Nørsett, Bjarne Torkildsen (vara for Ådne Fardal Klev som ikke kunne stille) og Marius Thoresen (vara for Karen Reisvaag som ikke kunne stille).

28. oktober inviterer Lyngdal kommune til kulturkvelden der vinnerne får sin velfortjente hyllest.

Kulturstipendet

Kulturstipendet gikk i år til Magnus Bergmann Hommen (15).

Han driver både med fotball og friidrett, men satser hardest på sistnevnte. I sin aldersklasse er han i norgestoppen, sier Seland.

– Han har søkt om penger til å reise på et treningsopphold i vinter. Det var en god søknad som styret enstemmig innvilget, sier Seland.

Bergmann Hommen får 10 000,– til et treningsopphold på Tenerife i januar 2017.

I fjor var det Lila Abrahamsen Elveseter som fikk kulturstipendet.

Fjorårets kulturprisvinner

I fjor var det Jorunn Moen som fikk tildelt Lyngdal kommunes kulturpris for sin langvarige, musikalske innsats i kirkelivet.

I år var det fire kandidater til kulturprisen, og alle disse er unntatt offentligheten utenom vinneren som nå er offentliggjort.

Både befolkningen og styret kan foreslå kanditater.

– Fire forslag er ingen stor mengde, men absolutt godt nok, sier kultursjef Jan Seland.

På befaring

I fjor ble ikke byggeskikkprisen delt ut.

Styret var denne onsdagen på befaringer to steder til byggeskikkprisen-kandidater, før de senere samme kveld møttes for å diskutere seg frem til vinneren.

– Jeg er sekretær og har ingen innstilling til styret slik jeg vanligvis har i politiske saker. Dette er helt og holdent opp til styret å diskutere seg frem til hvem som skal tildeles, sier Jan Seland.

Han kunne fortelle om en lang og fruktbar diskusjon denne onsdagskvelden.

– Det er bra at det blir en grundig diskusjon og at ikke noe bare blir banket gjennom, sier Seland etter at møtet ble hevet, fem timer etter at det startet.

Fakta

Vedtekter for kulturprisen

  • 1. Lyngdal kommunes kulturpris utdeles hvert år i den utstrekning det stilles midler til rådighet på kommunebudsjettet.
  • 2. Kulturprisen skal være en stimulans for kulturlivet i kommunen, og blir utdelt for særlig fortjenstfull innsats innenfor rammen av det utvidede kulturbegrep. Prisens størrelse fastsettes for hvert år.
  • 3. Tildelingen av prisen skjer etter forslag fra organisasjoner, institusjoner eller privatpersoner. Styret for Lyngdal Kultursenter KF kan også selv finne fram til aktuelle kandidater.
  • 4. Prisen kan tildeles en person, en gruppe personer eller en forening. For å få prisen må vedkommende være bosatt i Lyngdal eller ha særlig tilknytning til kommunen.
  • 5. Styret for Lyngdal Kultursenter KF gjør vedtak om hvem som skal få prisen. Utdeling av prisen skjer i forbindelse med den årlige kulturkvelden.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!