Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De skal renovere ærverdige Berge gård

Bli med inn i det historiske huset

De skal renovere ærverdige Berge gård

PLANEN KLAR FOR BERGE GÅRD: Til høsten starter totalrenoveringen av tradisjonsrike Berge gård i Alleen. Huseier Gordon Foss Langøy og Janne Fosse gleder seg til å komme i gang med prosjektet. FOTO: Erlend Haddeland

Det er et av de viktigste, historiske byggverk i Lyngdal. Lenge tenkte Gordon Foss Langøy på å selge Berge gård, men så kom han på bedre tanker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2016 kl 11:21

Et steinkast unna Rema 1000 i Alleen, finner vi Berge gård.

Stedet var sentrum i Lyngdal på 1800-tallet og gården har huset mang en storkar.

I 1801 skal det ha bodd 20 personer her, hvorav 13 av dem var tjenestefolk.

Historien strekker seg helt tilbake til 1690 med husets første eier, oberstløytnant von der Lippe. Siden har gården byttet eier en rekke ganger.

Blant mange andre har «Kvinneforeningens mor» Gustava Kielland bodd her (1858-1867), før det kom inn i familien Foss sitt eie i nettopp 1867. Siden mai 2014 har Gordon Foss Langøy stått som eier av den historiske gården. Å være eier av en gård så mange i Lyngdal har et forhold til, forplikter.

Stor respons

– Hver uke er det noen som dunker borti meg og spør om hva jeg skal gjøre med Berge gård. «Du skal vel ikke selge det, skal du?», sier de. Jeg har vært inne på tanken, men heldigvis slått den fra meg, sier Foss.

På Facebook-gruppen «Lyngdal før i tida» kunne han komme med nyheten mange hadde håpet på:

Hovedhuset på Berg gård skal totalrenoveres.

Responsen har vært overveldende. Flere hundre «likes» og titalls kommentarer bekrefter interessen rundt den historiske gården.

Se bildet større

FREMTIDIG HJEM: Går alt etter planen, flytter samboerparet Gordon Foss Langøy og Janne Fosse inn på Berge gård våren 2017.

Nok av prosjekter

Berge gård består av hovedhuset – det man gjerne kaller for et våningshus – et stabbur, grunnmuren til den tidligere karakteristiske, røde løa, forpakterboligen og en mølle.

Grunnmuren etter den gamle løa på tomta må bort fordi den ikke er i god nok stand. Her skal det etter hvert komme en garasje. Stabburet på området er verneverdig og det samme gjelder utvendig på våningshuset. Det er nok av prosjekter å ta tak i fremover fremover.

Se bildet større

PÅ UTSIDEN: Bare grunnmuren til et gammelt låvebygg står igjen. Her er planen å bygge garasje. Ny grunnmur må også på plass. FOTO: Erlend Haddeland

Les om Olsens hus på Grønndokka: Gammelt hus fra 1711 får nytt liv

– Fortjener litt omsorg

De første planene er nå lagt, og til høsten går de i gang med å totalrenovere våningshuset.

Går alt etter planen, flytter Gordon og samboeren Janne Fosse inn her til våren 2017, april forhåpentligvis.

Rune Engesæth sitt byggefirma, som har erfaring med restaurering av historiske hus, står bak oppdraget for å restaurere det 300 kvadratmeter store våningshuset. Arne Åmland er arkitekten.

– I dag er våningshuset på Berge gård et gammelt, falleferdig hus som nesten ikke er beboelig. Det er et hus som fortjener litt omsorg, for å si det sånn, sier Gordon.

Se bildet større

FLYTTER INN TIL NESTE ÅR: De gleder seg til å se Berge gård ta form, Gordon Foss Langøy og Janne Fosse. FOTO: Erlend Haddeland

Stilen

I storstua i våningshuset har samboerparet slått seg ned i en mosegrønn salong. Den er blant interiøret de ønsker å beholde.

Selv om de skal leie inn en interiørarkitekt for å se på hva de skal spare på og ikke innvendig, har også Janne sine klare visjoner.

– Jeg har lyst at vi skal restaurere huset på en måte som gjør at vi blander gammelt og nytt. Og så må vi finne vår egen stil. Det er enkelte ting vi må ta vare på, sier Janne Fosse og peker på lister, taket og en eldre ovn som står i hjørnet.

– Moderne retro, kan man kalle den ønskede stilen vår for det? spør Gordon og titter bort på samboeren som nikker.

Se bildet større

FORENER NYTT OG GAMMELT: Målet er å beholde en del av den opprinnelige stilen, særlig i dette rommet, forteller Janne Fosse og viser til det spesielle taket og listene.

Kostnad

Han har ikke lyst å gå ut med noe sum for totalrenoveringen, men billig – det blir det ikke. De har søkt Kulturminnefondet om støtte og innen 1. april skal de ha fått svar på den.

– Hva skal dere gjøre i oppussingsfasen?

– Det frister å si ingenting, men noe blir det jo. Håndverksarbeidet overlater vi til fagfolkene. Vi har begge full jobb, så det å bygge hus på si har jeg ikke noe interesse av, svarer Gordon.

Spøkefullt

Se bildet større

DET MINSTE ROMMET: Berge gård er et mangfoldig hus. Her i 2. etasje.

I husets 2. etasje er det mange rom. Gordon viser frem en vegg av et laftebygg. Men det er ikke alt som er like håndgripelig.

Historien sier at det visstnok skal spøke her. Om det er en gammel vandrerhistorie eller ei, skal være usagt, men hunden til Janne har i alle fall reagert på et eller annet her, og ting hevdes å ha flyttet seg fra det ene stedet til det andre.

Fra spøk til alvor: Høsten 2016 starter det hele – våren 2017 resulterer det hele forhåpentligvis i innflytting.

Berge gård i familien Foss' eie lever videre.

Fra 1690 og frem til i dag

Berge gård i Lyngdal

 • Fra middelalderen. Tilhørte kronen. Gårdstunet lå rett syd for nåværende Berge terrasse og omfattet hele nåværende Lyngdal sentrum (Alleen), helt ned til Kvavik og Rosfjord.

1690 – 1836. Tingsted

 • Oberstløytnant von der Lippe-perioden. Bygninger: Stue, eldhus, 2 løer, stall og fehus. Husene forfalt under perioden med løytnanten.
 • 2. General Jacob Friederich von der Luhe kjøpte gården i 1747
 • 3. Sorenskriver Jacob Knudsen Hielm i 1748. Han bygde huset om slik at det ble to innganger. En til kontorfløyen og en til gjestefløyen og leiligheten. Hielm fikk tittelen kanselliråd. Døde i 1762
 • 4. Christian Severin Balle (1730 -1808). Kanselliråd. En dyktig og framsynt jordbruker. Hageanlegget på Berge ble viden kjent. Omtalt i bok om hagebruk og gartneri i Norge. Godt hjulpet av gartneren Lucius. Hustand: 20 personer hvorav 13 tjenestefolk. (1801)
 • 5. 1808. Enkefrue Lovise Catrine Røyem, eldste datter av Balle (hun var gift med Nils Røyem, sokneprest i Hægebostad). De to fruene på Berge gård (Fru Røyem og jomfru Thornborg) preget gården fram midten av århundre.
 • 6. Gården ble delt i 1846. Ulrik Fredrik Barth (svigersøn til fru Røyem) overtok.

1841 – 1867 Kielland – perioden

 • 1. Casper Kruse Kielland. Postfullmektig i Stavanger og bror til sokneprest Gabriel Kielland i Lyngdal. «Casper Kielland bygde den hovedbygningen som ennå står på Berge gård. Det e imidlertid noe uklart om det gamle våningshuset ble fullstendig revet eller om det bare ble forandret og utvidet». (Oddleif Lian, Lyngdal II )
 • Johanne Sophie Dorthea Kielland (1848 – 1857)
 • Hjalmar Christian Kielland (sønn av Johanne S. D. Kielland) 1857 – 1867
 • Enka Gustava Kielland bodde på gården 1858 – 1867. I1867 ble gården solgt og Gustava måtte flytte ut.

1867 – 2015, Foss-perioden

 • 1. Elias Isaksen Foss (1830 -1909) fra Kvås kjøpte gården i 1867. Gården har siden 1867 vært i familien Foss sin eie. Elias Foss drev gården og i tillegg landhandel. I denne perioden bodde bror hans på gården og i tillegg var det 6 tjenestefolk.
 • 2. Hans Anton Foss (bror av Elias) drev gården fra 1909 til 1912. Da overtok hans eldste bror.
 • 3. Isak Eliassen Foss 1884 - 1928. Isak Foss rev den gamle uthusbygningen og bygde ny. Den gamle gårdssaga ble gjort elektrisk (tidl. vannkraft) Sag og mølle var under samme tak og var i bruk helt til siste krig. Gården ble i 1940 skjøtet over til yngste sønnen.
 • 4. Oddmund Ugland Foss 1910 – 1982. Oddmund Foss var skipskaptein og gården ble drevet av forpaktere. Gården ble deretter overtatt av sønnen Eilert Mathias Foss som også var sjømann og mye borte fra gården.
 • Deretter overtok Eilerts sønn Odd-Leif Foss gården
 • I 2014 overtok hans sønn Gordon Langøy Foss ( f. 1985) gården. Gordon står i dag som eier av gården.Selve gårdsanlegget består av våningshus, forpakterbolig, uthus(falleferdig) bu (restaureres). Låven er revet, men murene står igjen. Våningshuset preges av forfall og mangel på vedlikehold. Gordon Langøy Foss har som målsetning å restaurere, oppruste og modernisere deler av interiøret for å gjøre huset bebolig etter dagens standard.

(Kilde: Arne Åmland)

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!