Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

170 kom seg «Heim te jul»

En jordisk hærskare samlet seg i Lyngdal misjonskirke på kvelden før kvelden før kvelden. En ny tradisjon kan være født.

Tekst:

Publisert:

170 hjemmekjære lyngdøler – og formodentlig også noen utenbys fra – var samlet rundt bordene i Lyngdal misjonskirke kvelden før kvelden før kvelden.

Torsdag 22. desember hadde Touchpoint Lyngdal, som er et opplegg for unge voksne mellom 18-30 år i Lyngdal misjonskirke, åpnet dørene og dekket bordene i Lyngdal misjonskirke.

En ny tradisjon?

Leder Ingvild Foss Forgard var særs godt fornøyd med kvelden (før kvelden før kvelden), og hun tror og håper dette ble første «Heim te jul» i en lang rekke.

– Forhåpentligvis har vi startet en tradisjon. Folk var veldig positive, sier hun.

Det ble både koldtbord og underholdning, sistnevnte med Knut Andreas Foss i spissen.

NRK-parodi

Underholdningen hadde hentet inspirasjon fra lisenskanalen og bar nettopp navnet «Kvelden før kvelden før kvelden»:

– Det er en parodi på kvelden før kvelden, hvor sendingen er fremskyndet en dag. Dermed har ikke NRK-teamet alt under kontroll når de må gå «live», forteller Foss.

Med det scenarioet satt var det duket for mange flauser, ledet av en stresset, noe krampekul programleder-karakter.

Eksentrisk tolk

De velkjente elementene var selvfølgelig på plass, med et eget kjøkkenhjørne bygget for anledningen, hvor ribben skulle tilberedes. I dette tilfelle ikke av Ingrid Espelid, men av en eksperimentell kokk som ble spurt i siste liten, spilt av Simon Paus Sangolt.

Ved opplesning av «O jul med din glede» ble teksten også direkte oversatt til samisk av en eksentrisk tolk, spilt av Tor Sverre Sangolt, til programlederens store fortvilelse.

Grevinnen og hovmesteren

Etter røyken av svidd ribbe i ovnen hadde stilnet var det tid for kveldens høydare; Grevinnen og Hovmesteren. Men etter få sekunder ble det krøll på videobåndet.

Som avslutning på «sendingen» introduseres allsang av «Deilig er jorden». Under forspillet løper produsenten opp og hvisker noen direksjoner, spilt av Mats Åmland.

De på scenen bryter dermed ut i nynning, selvsagt et spark til den siste tids debatt etter at skoleelever skal ha blitt nektet å synge «Deilig er jorden» – en medieversjon som for øvrig er omstridt.

Direkteoverføring

For å få TV-følelsen ble «sendingen» direkteoverført på storskjerm.

– Det var en interessant sketsj å skrive. Her har man mulighet til å skape humor med det som vises på skjermen, men også det som skjer utenfor kamerabildet, som bare publikum ser. Det er en veldig teknisk komplisert sketsj. Dette hadde aldri gått uten så mange flinke og velvillige medspillere, sier Foss.

Touchpoint Lyngdal er et opplegg som har møter i Lyngdal misjonskirke annenhver søndag året igjennom. Og konseptet «Heim te jul» er trolig kommet for å bli.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!